lauantai 7. syyskuuta 2013

Inarijärven aarre e-kirjaksi

Sähköinen kirja, e-kirja. Ilmeisesti ne ovat nykyaikaa - tai ainakin tulevaisuutta. Kun on jo useampia vuosikymmeniä selaillut enemmän tai vähemmän pölyttyneitä kirjan lehtiä, on hieman vaikeuksia totuttautua siihen, että kirja ilmestyy tietokoneen - tai jopa kännykän - näytölle. Jos tämä trendi tulee jatkumaan - ja miksei tulisi -, tulee "kirjamaailma" melkoisesti muuttumaan. Ei tietenkään pelkästään niin sanotun loppukäyttäjän eli lukijan osalta, vaan myös kirjapainojen ja jopa kirjoittajan osalta.

Näin on tapahtunut ja tapahtumassa minullekin.

Seikkailuja Lapissa -sarjani kakkosteoksesta (Inarijärven aarre) on perinteinen painettu painos loppumassa, itse asiassa oikeastaan loppunutkin - kuten myös ykkösestä eli Sotatunturin porovarkaat -teoksesta. On kuitenkin taloudellisesti lähes mahdotonta ottaa uutta perinteistä painosta. Niinpä päätin kokeilla e-kirjan tekemistä Inarijärven aarre -kirjastani. Siihen innosti paitsi kustannussäästöt myös se mahdollisuus, että voisin käyttää sähköisessä kirjassa värivalokuvia. Kustannussyistähän olin joutunut muuttamaan värikuvat mustavalkoisiksi, jolloin niiden visuaalisuus ja jopa informaatioarvo samalla vähenivät. Toki mv-kuva on visuaalisesti vaikuttava ja upea, mutta se edellyttäisi, että kuva on alunperin otettu mustavalkoisena. Jos se tehdään värikuvasta, niin kuvan tenho heikkenee olennaisesti.

Tein siis uudistetun version Inarijärven aarre -kirjasta. Kuvat vaihdettiin värillisiksi, koska e-kirjassa värillisyys ei aiheuta lisäkustannuksia. Myös kannet saivat enemmän väriä.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, millaisen vastaanoton Inarijärven aarre saa e-kirjana. Todennäköistä kuitenkin on, että tulen julkaisemaan myös joistakin muistakin kirjoistani e-kirjaversiot.

Matti Uurinmäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti