tiistai 10. huhtikuuta 2012

Sallan tuntureilla

Erityisesti 2000-luvun taitteessa tuli kierreltyä Sallan pohjoisosan tuntureita. Tukikohtana oli tietysti tuo aikaisemmin kuvaamani Naruskajärven kämppä. Useimmat retket tuli tehtyä kesällä tai ruska-aikaan, mutta joskus myös talvella hiihtäen. Laitanpa tähän muutamia kuvia eri tuntureilta.

Pohjois-Sallan korkein tunturi on Sorsatunturi, joka sijaitsee osin rajavyöhykkeellä. Sieltä avautuukin laajat näkymät Venäjän erämaihin. Sorsatunturilla on tullut käytyä muutamia kertoja. Alla oleva kuva on ensimmäisiä - ellei peräti ensimmäinen - Sorsatunturin huiputuksia ja vuodelta 1999:



Tuntsan eteläpuolella on laaja tunturialue, jossa Sorsatunturin lisäksi on useita muita tuntureita. Kuskoivan juurelle Nuoluskurun kodalle pääsee autollakin. Kuskoivalla on tullut käytyä myös lastenlasten Hetan ja Aapon kanssa: Nämä veijarit olivat silloin vasta hieman toisella vuodella.


Kuskoivan vieressa on sulavalinjainen ja helppopääsyinen Jaltakkilautatsioiva, jossa mukana oli dobermannityttö Veera:


Edellä kerrottujen eteläpuolella on Takkaselkätunturi, joka myös on kaunis tunturi. Siellä ruskan ohella ihailimme poroja:


Sorsatunturin vieressä, Takkaselkätunturista edelleen etelään, kohoaa erittäin pehmeämuotoinen Kaunisoiva. Tässä näkymä Kaunisoivalle Sorsatunturilta yli laakson:


Tuntsajoen pohjoispuolella, joka alkaa olla myös Sallan pohjoisinta kolkkaa, kohoaa Peuratunturi. Myös sille on  helppo nousta pohjoisen puolelta. Tässä ihailen näkymiä Peuratunturin laelta:


Naruskajärven lähettyvillä kohoaa mm. Joutsitunturi. Siellä tullut käytyä sekä jalkaisin että hiihtäen. Tässä talvinen kuva vuodelta 2003:


Joutsitunturin naapurina länsipuolella on Maltiotunturi, joka kuuluu osittain Maltion luonnonpuistoon:



Tässä osa Sallan pohjoisosien lukuisista tuntureista. Monia jäi vielä mainitsematta ja esittelemättä. Vaikka Sallan pohjoisosissa on todella paljon tuntureita, alue ei ole yhtä tunnettua kuin Saariselkä tai Länsi-Lapin tunturialueet. Syynä lienee, että Sallan tunturit ovat selvästi matalampia, korkeudeltaan noin 500 metrin tasolla merenpinnasta.

Matti Uurinmäki 10.4.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti