tiistai 24. kesäkuuta 2014

Wikipedian sensuuri

Wikipedia on tietysti kaikille netinkäyttäjille tuttu ja hyödyllinen tietovarasto - vapaa tietosanakirja kuten se taitaa itseään tituleerata. Olen itse sitä lukemattomia kertoja käyttänyt ja muutamista kohteista sinne tietoakin lisännyt - lähinnä eräistä Lapin kohteista, joista kertomisen olen subjektiivisesti arvioinut olevan hyödyksi muille Lappiin suuntaaville. Ja olenpa jopa muutaman kerran osallistunut Wikipedian rahankeräykseenkin, jota poliisikin taisi pyöritellä hetken aikaa pöydällään. Tosin minun osuuteni oli määrältään vain symbolista.

Muutama päivä sitten törmäsin mielenkiintoiseen ilmiöön, jota en voi oikein muuksi nimitää kuin (Wikipedian) sensuuriksi. Mielestäni se oli varsin yllättävää ja outoa, kun Wikipedia on halunnut nimenomaan leimautua vapaaksi tiedonkanavaksi.

Eräs Wikipedian aktivisti, joka käytti komeaa Kielimiliisi-nimimerkkiä, toimi aivan nimimerkkinsä mukaisesti. Näillä tietyillä henkilöillä on eräänlainen omatekoinen oikeus valvoa, mitä Wikipediassa julkaistaan ja hyväksyä tai olla hyväksymättä tavallisten pulliaisten Wikipediaan lisäämiä tietoartikkeleita.

Minusta - vähäpätöisestä kirjailijaharrastelijasta - oli Wikipediassa lyhyt artikkeli, jossa minut kuvattiin nuortenkirjailijana ja lueteltiin julkaisemani nuortenkirjat, siinä vaiheessa yhteensä 16 kappaletta. Herra Kielimiliisi oli kuitenkin sitä mieltä, että moinen kirjailijantekele oli niin mitätön saavutuksiltaan, ettei sellaisesta sovi olla mainintaa Wikipediassa. Tärkein perustelu näytti olevan, että jos kirjailijasta ei ole kirjoitettu artikkelia Hesariin tai suunnilleen saman tasoiseen lehteen, niin henkilö ei ole kelvollinen Wikipediaan. Toinen kelpuutusvaihtoehto olisi ollut, että kirjojen julkaisijan tulisi olla WSOY tai Otava tai joku sen tapainen.

Mielenkiintoisia perusteluja. Tosi kielimiliisimäisiä. Mitään merkitystä arvioinnissa ei tietenkään ollut - eikä tosin voinut ollakaan - kirjojen sisällöllä tai muulla vastaavalla. Ei myöskään sillä seikalla, että kirjoittaja - siis minä - oli julkaissut verraten monta (nuorten)kirjaa. Kovinkaan moni nuortenkirjailija ei yllä samaan määrään. Mitään merkitystä ei myöskään ollut sillä, että (painettuina julkaistuja) kirjoja oli hankittu kymmeniin maan kirjastoihin. Suorastaan huvittavaa oli, että joku wikipedialainen esitti (- toivottavasti ei vakavana mielipiteenä), että mainitut kappaleet oli ilmeisesti lahjoitettu kirjastoille. Ei voi kuin hymähtää. Rohkenipa herra Kielimiliisi epäillä, että kirjojeni menekki rajoittui pelkästään niihin kappaleisiin, jotka hänen mukaansa mitä ilmeisimmin oli lahjoittanut lähipiirilleni. Voin tämän arvoisan epäilijän pettymykseksi todeta, että lahjoitukseni rajoittuvat kolmen lapseni perheisiin eikä heillekään ole tullut annettua edes jokaisesta julkaistusta kirjasta yhtäkään kappaletta. Ehkä Kielimiliisi myös osaisi kertoa, miksi viitsisin kirjoittaa ja kustantaa peräti 16 kirjaa kotiväelle jaettavaksi!

Joka tapauksessa lopputulos oli, että esittelyartikkelini poistettiin Wikipediasta. Varmaankin siinä säästyi levytilaa ja vapaan tietosanakirjan sisällöllinen arvostus samalla kasvoi.

No, tulipa koettua sekin häpeä, ettei ole vielä kelvollinen Wikipediaan nuortenkirjailija-tittelillä. Todennäköisesti käy niin, ettei tuo rima tule koskaan ylittymäänkään. Minähän en henkilökohtaisesti tuota lyhyttä esittelyartikkelia itsestäni kaipaa - tunnen itseni muutoinkin tyydyttävästi. Sen sijaan saattaisi parhaassa tapauksessa syntyä tilanne, jossa joku kirjaani lukeva nuori voisi haluta vilkaista, mikä mies tuo kirjoittaja oikein on ja mitä muuta hän kenties on julkaissut. Sellaisen tiedon välittämisessä Wikipedia olisi voinut olla paikallaan. Onneksi tuon saman tiedon saa toki muualta netistä - vaikkapa kustantajan sivuilta. Silti jään aidosti ihmettelemään sensurointia.

24.6.2014
Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti